субота, 27. април 2013.

SVI NA BICIKLE!







NA DVA TOČKA
Svi na bicikle!




Naucno je dokazano da se tokom vožnje bicikla pojačava lučenje hormona endorfina koji utiče na dobro raspoloženje






Ako još niste zaraženi vožnjom bicikla, pročitajte zašto je dobro okretati pedale i kako odabrati bicikl koji ćete osećati kao produžetak tela.....



Na biciklu možete brbljati s prijateljicom, otići na more, ići na posao, izbaciti frustracije nakon posla, meditirati, smršati, nabiti kondiciju, dobiti bronzanu boju ako je to ono što vas zanima. Možete ojačati srce i  popraviti zdravstvenu sliku, oblikovati mišiće, voziti klinca po parkovima, utrkivati se, ići na plac... Zapravo nema toga što s biciklom ne možete, kakav god bio vaš način života, navike, interesi i potrebe. Vožnja bicikla jedna je od retkih sportskih aktivnosti koja se može prilagoditi svemu i svakome. I koja je, stručnjaci tvrde, jedna od najzdravijih, pogotovo za srce. I ono najbolje: istraživanja pokazuju da bicikl popravlja raspoloženje i diže energiju do neba. Pa, ako još niste zaraženi bickliranjem, pročitajte zašto je dobro okretati pedale i kako da odaberete bic koji će vam po svemu odgovarati.


Terapija za telo

Okrećući pedale na biciklu ojačaćete i učvrstiti mišiće nogu i stražnjice, a uz to ih i savršeno oblikovati.
 Kad je reč o guzi, nema boljih vežbi od vožnje bicikla: pri svakom okretu pedale najveći utrošak snage potiče od najvećeg mišića stražnjice, dok srednji i mali mišići stražnjice omogućavaju ravnotežu. Uz to, jačaju se i trbušni mišići koji su tokom vožnje u blagoj napetosti, ali i leđni mišići i karlica.

Aktivni su i mišići slabinskog dela leđa, što ima blagotvoran učinak na osobe koje pate od bolova u donjem delu leđa. Naime, karlica tokom vožnje nije opterećena telesnom težinom, a zbog blage nagnutosti tela prema napred mišići su u stanju stalnog blagog istezanja, što ima terapeutski učinak.

Bicikl je odlična alternativa trčanju, aerobiku i sličnim aerobnim aktivnostima jer ne ugrožava zglobove, budući da oni tokom vožnje nisu opterećeni. No, možda je jedna od najvažnijih dobrobiti vožnje bicikla pozitivan učinak na srce i krvožilni sastav. Istraživanja su pokazala da umerena vožnja biciklom već samo tri puta nedeljno snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, a time se osetno smanjuje rizik od srčanih bolesti.


Naucno je dokazano i da vožnja bicikla popravlja raspoloženje: naime, tokom vožnje se pojačava lučenje hormona endorfina koji utiče na dobro raspoloženje. A korisna je i protiv bezvoljnosti, kad vam je energija na nuli. Istraživanja su pokazala da vožnja biciklom može povećati nivo energije za 20 posto i smanjiti osećaj umora za čak 65 posto. Razlog tome je što biciklizam potiče mozak na lučenje dopamina, hormona povezanog s količinom energije.


Zabavniji od dijete, a učinkovitiji

One koji se celi život natežu s viškom kilograma i raznim dijetama verojatno će zanimati podaci o uticaju vožnje bicikla na liniju. Pa, dovoljno je da pogledate profesionalne bicikliste – jedan mršaviji od drugoga.

Nije ni čudno jer, osim činjenice da prejedeni nećete uživati u vožnji, a nećete ni daleko stići, vožnja bicikla doslovno guta kalorije te ubrzava izgaranje masnoća. Na primer, žena teška oko 70 kg za 60 minuta vožnje umerenom brzinom (20-ak km na sat) potroši oko 480 kalorija. Naravno, što je vožnja brža i zahtevnija, raste i potrošnja kalorija, koja može doseći i 1000 po satu. U svakom slučaju, ako želite smršati i ubrzati metabolizam, stručnjaci savetuju da vozite 50 minuta svaki dan: ako se ne možete sami naterati, pozovite prijatelja da vam se pridruži. Brbljajući nećete ni primetiti kako je vreme proletelo niti osetiti umor. S vremenom ćete sami početi tražiti zahtevnije ture i ubrzati tempo vožnje.


1 коментар: